PELL AMB PELL

La lactància, sens dubte, és un acte d’amor entre el bebé i la mare. Per a reforçar aqueix vincle i establir els primers dies de lactància, és necessari gaudir del contacte pell amb pell des del naixement, al més prompte que ens siga possible.
El contacte immediat pell amb pell implica col·locar al bebé nu sobre el pit descobert de la mare en el moment del naixement, tant si és natural com si és cesària. Moltes de les maniobres dels metges es poden realitzar amb el nounat en pell amb pell amb la mare.
Si per protocol no ens permeten fer pell amb pell en el paritori es pot fer tan prompte arribem a l’habitació.

El contacte pell amb pell té múltiples BENEFICIS:
• Afavoreix el desenvolupament neurològic, psicològic i sobretot emocional, ja que es crea un vincle perfecte i indestructible.
• Aporta calma i assossec tant en el bebé com en la mare.
• Estimula l’olfacte del bebé i permet que es produïsca un enganxament espontani al pit.
• Sincronitza el ritme de respiració de tots dos. Amb això reduïm la probabilitat de mort sobtada.
• Allibera oxitocina (coneguda com l’hormona de l’amor) que afavoreix la contracció de l’úter reduint l’hemorràgia.
• Ajuda a normalitzar la freqüència cardíaca del bebé que en aqueixa posició continua escoltant el batec de la mare que tan bé reconeix.
• Permet la termorregulación, calfant el cos de la mare, i afavorint que la pèrdua temperatura del nounat siga menor.
• Redueix la probabilitat d’hipoglucèmia

El contacte físic és el llenguatge de l’amor, el que millor coneixen els nounats. Després del part els bebés presenten un estat anomenat “d’alerta tranquil·la”. Romanen desperts, amb els ulls oberts que els permet reconéixer l’olor materna, buscar reptant el pit de la mare i iniciar la succió. Aquestes conductes innates es desenvolupen quan són col·locats pell amb pell amb la seua mamà. És un període preciós, que forma part del seu desenvolupament i que no es torna a repetir.

PELL AMB PELL PER A LA PARELLA

El pell amb pell pot ser realitzat també per la parella, qui pot gaudir de molts dels beneficis esmentats anteriorment, li permet implicar-se en la criança i connectar amb el bebé.

PELL AMB PELL EN QUALSEVOL MOMENT

No hem de pensar en els beneficis del pell amb pell únicament després del naixement. Hi ha moltes situacions en les quals el pell amb pell afavorirà la lactància, com quan el bebé està inquiet o nerviós, quan dorm molt i a penes manifesta interés a mamar, quan l’enganxament és complicat, etc.
Qualsevol moment és bo per a fer pell amb pell amb els nostres fills, ja que aqueix contacte tan directe continua transmetent calma, pau i amor a qualsevol edat.