El nostre origen

AMAMANTA com a grup de suport a la lactància materna, naix l’any 2000 del si del primer taller de lactància creat en un centre de salut, a Vilamarxant, un senzill poble a 30 km de València, de la mà de la seua comare Rosario Rozada junt amb sis mares que estaven criant els seus bebés.

Aquest xicotet grup de dones es reunia cada dilluns en el gimnàs del centre de salut. Al principi, la seua comare Rosario els va proposar fer gimnàstica amb els bebés. L’activitat discorria amena entre elles, que aprofitaven l’ocasió per a compartir els seus dubtes i inquietuds sobre la lactància dels seus bebés. Va ser per això que Rosario va decidir deixar la gimnàstica de costat per a donar-li la importància a allò que realment s’estava gestant allí: un TALLER DE LACTÀNCIA, el primer taller de lactància dins d’un centre de salut.

El taller va anar creixent i consolidant-se. Les mares originàries van continuar assistint i, malgrat que els seus bebés creixien, van sentir que la seua implicació amb la comare i amb el taller requeria un avanç més. És per això que van començar a cercar informació, preparar papers i buscar un nom. Així, en 2002 va nàixer AMAMANTA, aquesta vegada com a associació legalment constituïda i registrada en el Registre d’Associacions de la Comunitat Valenciana.

El nom era important, no va ser casual, no va ser triat a l’atzar, vam elegir aquesta paraula per a recuperar-la. “Amamantar” era una paraula en desús, que s’utilitzava ben poc… Les dones donaven el pit, donaven de mamar, donaven lactància, un munt de sinònims per a una vivència tan bella… “Amamanta” és un verb que sona a la conjunció d’amar, mamar i mamà. Ens va semblar que anomenar-nos AMAMANTA era la invitació més dolça a l’acte de lactar i una reivindicació de la nostra maternitat… És per això que ens diem AMAMANTA.

El taller i l’associació que s’havien iniciat a nivell local prompte van començar a estendre la seua activitat a altres municipis. Mares i matrones procedents de Benaguasil, la Pobla de Vallbona, Riba-roja de Túria, Llíria, Paterna, Benimàmet, València… assistien al taller per a aprendre aquella manera de fer i funcionar, per a repetir-la en els seus propis centres de salut. Així van nàixer i van evolucionar altres tallers i es va anar creant una xarxa de tallers de lactància. Aquesta xarxa es va consolidar en 2009 amb la figura del Taller de Lactància Vinculat a Amamanta (una garantia de treball comú i reforçat per l’associació), la qual es protegia i secundava des dels Tallers de tallers (TDT) que es van començar a reunir cada dos mesos.

El reconeixement a un treball seriós i ben fet en suport a la lactància materna va arribar per a Amamanta en 2007, amb la signatura del Conveni de col·laboració amb la Conselleria de Sanitat, que va permetre que assessores de lactància voluntàries i formades donaren suport a les mares lactants als hospitals de la Comunitat Valenciana. El primer hospital va ser l’Hospital Universitari la Fe de València.

Una anècdota que recordem amb afecte, del nostre treball modest i constant, va ser en 2004. En aqueixos inicis en què Amamanta i el seu taller de Vilamarxant anaven arrancant a poc a poc decidim organitzar la primera xarrada important, i vam dur al Dr. Carlos González. Qui ara requereix un aforament per a 300 o 400 persones, aleshores va estar en el nostre xicotet taller resolent dubtes a les mares amb els seus bebés, això sí el taller es va omplir aquell matí de dissabte fins a l’últim trosset de matalàs, i a la vesprada ens va oferir una de les seues genials conferències en una xicoteta sala amb capacitat per a 50 persones. No feia falta molt més en aquells dies.

Va haver-hi moltes xarrades més amb ell i altres ponents de la mateixa altura, també l’assistència a Congressos Nacionals per exportar el nostre treball, l’organització de Cursos de Formació d’Assessores acreditats per l’EVES (Escola Valenciana d’Estudis de la Salut), formar part de la IHAN (Iniciactiva per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància), la confecció de nines “Amamantitas”, l’elaboració i distribució del calendari d’Amamanta des de 2008, l’edició d’un llibre de poesia i il·lustracions… I moltíssimes altres activitats en aquests anys de treball, que donen mostra del creixement exponencial que ha viscut Amamanta des del seu origen, amb un taller i sis sòcies, a hui en dia que compta amb més de 500 sòcies, entre elles mares, pares i professionals sanitaris, i més de 26 tallers de lactància vinculats a l’associació.

Pots conéixer-nos millor a través d’aquest vídeo:

Leave a Reply