Projecte educatiu

El Projecte Educatiu “La lactància al col·le” té com a objectiu acostar la lactància materna als xiquets i joves, perquè coneguen la lactància materna com a base de la nutrició natural humana, ja que col·legis i instituts representen l’espai de l’educació, la base cultural de la societat, on es formen els que seran pares i mares en el futur. Aquest projecte compta amb exposicions fotogràfiques, xarrades orientades als alumnes, materials de suport, etc. especialment pensats per als diferents nivells del sistema educatiu (infantil, primària, secundària, cicles i graus).

Aquest projecte el venim desenvolupant des de l’any 2005 en aquells centres educatius que ens el sol·liciten, amb visites puntuals coordinades amb l’equip docent que contacta amb nosaltres. L’experiència és molt gratificant tant per a l’alumnat com per a nosaltres, som conscients que aquesta experiència a l’aula cala de manera positiva en ells.

Si vols descarregar-te el projecte punxa ací. Pots contactar amb nosaltres per a posar-ho en pràctica en el correu electrònic: secretaria@amamanta.es

Pots veure totes les notícies que hem publicat aquests anys relacionades amb el projecte educatiu, PREMENT ACÍ

Et mostrem un exemple de la visita realitzada el 5 de desembre del 2019 en el CEIP Santiago Calatrava de Benimàmet (València), amb alumnes de primer i segon de primària. Les encarregades de posar-ho en pràctica en aquesta ocasió van ser Núria Bixquert i Lüla Vázquez, totes dues mares i assessores de lactància del Taller de Benimàmet.

Vam iniciar l’activitat col·locant-nos en cercle amb els xiquets i xiquetes entre 6 i 8 anys i les professores, que en dies anteriors havien estat ensenyant l’alimentació dels mamífers. Aquell dia hi érem Núria i jo per a explicar-los com s’alimenta el mamífer més intel·ligent de tots: l’ésser humà.

Vam narrar diversos contes del llibre Mamá Naturaleza. Els xiquets, entregadíssims, anaven endevinant noms dels animals entendrits amb les imatges. Després vam posar el vídeo d’UNICEF sobre els mamífers i el PowerPoint d’Amamanta al qual Núria va agregar dades de quant de temps passen alguns mamífers prenent pit de les seues mares.

Després, amb el llibre de Love Pop vam mostrar com va creixent un bebé en la panxa humana, quan vam destapar la panxa de la mare embarassada que ens acompanyava va haver-hi un sobresalt general. Els xiquets se sorprenien amb cada dada, estaven molt receptius. Després Núria es va posar a buscar el cor del bebé gestant amb un monitor de batecs, mentre els xiquets esperaven en silenci, i quan el va trobar va ser un moment preciós! La cara dels xiquets era per a haver-la gravat. Després li vam escoltar el cor a un dels alumnes perquè veieren la diferència del ritme dels batecs.

Aleshores es va parlar de la placenta i de com els bebés s’alimenten exclusivament de llet materna els primers 6 mesos de vida. Els vam mostrar unes fotos de Clara, la bebé de 8 mesos que portem a la xarrada, de com era quan va nàixer i com ha anat creixent i engreixant només amb pit. Aleshores Núria li va donar de mamar i aprofitant la conjuntura va tirar un parell de xorros de llet a l’aire que va ocasionar una ovació general. Finalment, vam fer una xicoteta visualització, amb els ulls tancats i llums apagats… els vaig demanar que s’imaginaren ells de bebés als braços de la seua mare, calentets, protegits, amb el seu pit i aprofitant aqueix moment vam dedicar una cançó amb tot l’amor a les seues mares, amb l’ukelele en mà els vaig cantar una cançó de bressol que tinc per al pit. Van acabar dient-li a la seua mare en idioma bebé “T’estime mamà”. Va ser preciós! Per a acabar, vam fer una ronda de paraula final perquè expressaren el que havien sentit i si els quedava algun dubte de la xarrada.

Vam tancar dient tots alhora “Mamella”! i els riures que els provocava a l’inici escoltar les paraules mamella o pit s’havien transformat en naturalitat i afecte.

Ha sigut una experiència superbonica. Gràcies per comptar amb nosaltres per a fer-ho