Nines Amamantitas

Aquesta és la denominació que de manera espontània va sorgir per a denominar una iniciativa que Amamanta va començar a desenvolupar en 2005: la realització i confecció de nines que pareixen i alleten. Són nines que alberguen un bebé en el seu interior, que “naix” per via vaginal, que roman unit a la mare per un cordó umbilical i que es pot posar al pit de la nina gràcies a un sistema de velcro col·locat en la seua boqueta i en el mugró de la nina.

Per què sorgeix la idea de les nines que alleten? Existeixen diversos motius:

  • Els nostres xiquets i xiquetes aprenen jugant, i aquest joc real i simbòlic, estableix les bases de la seua conducta, de les seues actituds i és per a ells i elles una font de coneixement.
  • Els joguets amb els quals s’entretenen els posen de moda els fabricants, amb l’interés posat en el seu negoci i guany. Moltes vegades no són educatius, no són segurs, i fomenten conductes que els pares no busquen.
  • Els xiquetes i xiquets que juguen a mares i pares cuidant un bebé reben nines i ninots que s’alimenten quasi sempre amb un biberó. No existeix en el mercat un joguet que ensenye als nostres xiquets com s’alimenta el bebé de la “espècie humana” de manera natural.
  • Els fills/filles de les dones que alleten durant 1 o 2 anys, quan juguen a cuidar i alimentar a les seues nines solen col·locar-se els seus ninots al pit. Del que es veu s’aprén. Del que es juga també s’aprén.
  • La nostra societat està immersa en la “cultura del biberó”. Això es tradueix en què les imatges, les paraules, les actituds, els costums de les nostres famílies moltes vegades no fomenten en la pràctica el que de “boca” sí que afirmem. Diem que el millor és alimentar el bebé amb el pit, perquè la lactància materna és el millor, no obstant això comprem biberons, tetines, xuplons i abandonem l’alletament dels nostres fills davant les primeres dificultats. Amb totes aquestes premisses, des d’Amamanta ens vam proposar aconseguir uns objectius:
  • Que la població en general, les mares gestants i/o amb xiquets i els seus familiars, disposen d’un joguet educatiu que promoga la lactància materna.
  • Crear una alternativa de nina amb bebé al pit, difondre la seua confecció i comercialització perquè arribe a cercles cada vegada més amplis.
  • Que contribuïsca a la nostra tasca de promoció de la lactància materna en l’educació tant entre les famílies com entre els col·legis, facilitant un material educatiu, atractiu i que servisca de suport per a jugar a alimentar als bebés amb el pit.

Les nines que pareixen i donen el pit confeccionades per Amamanta, les “Amamantitas”, estan realitzades per mares de l’associació que treballen en cadena, amb materials naturals i de forma absolutament artesanal i altruista.

Les nines estan disponibles en diverses ètnies, amb la seua indumentària corresponent. Existeixen nines d’ètnia europea, africana, asiàtica i hindú.

Són nines solidàries, perquè l’aportació que es fa per cadascuna d’elles contribueix a la lactància materna, a les nostres activitats i al suport que oferim a les mares.

Si estàs interessat a adquirir alguna d’aquestes nines o si t’abelleix col·laborar en aquest projecte voluntàriament cosint des de casa qualsevol fase de la nina: emplenant cossos, cosint vestits, pintant cares, posant cabell… contacta amb nosaltres escrivint a secretaria@amamanta.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *