Amamanta en el Congrés Nacional de Lactància Materna de la IHAN 2024

Del 18 al 20 d’abril es va celebrar el XII Congrés Nacional de Lactància Materna organitzat per la IHAN (Iniciativa per a la humanització del naixement i la lactància) a l’illa de Las Palmas de Gran Canaria. Este esdeveniment va reunir més de 400 professionals sanitaris, per a compartir els últims estudis científics relacionats amb la lactància materna. En este Congrés, Amamanta va tindre una presència important en la qual es va poder mostrar i compartir el treball que porta realitzant des dels seus inicis l’any 2000.

El matí del 18 es va dedicar als tallers científics. En eixe espai Amamanta va oferir dos sessions sobre “Com donar suport a un taller de lactància” amb una assistència de 40 persones per taller. Este taller dirigit per Ana Vicente i Salomé Laredo va permetre mostrar la manera de treballar que tenim les assessores en els nostres tallers des de l’acompanyament, la presència, l’horitzontalitat i l’atenció a les emocions de la mare.

El divendres 19 va ser el moment de defensa dels posters presentats per Amamanta, de la mà de Raquel Sarabia amb el títol “Avaluació del grau de satisfacció en grup de suport a la lactància materna” i per Bárbara Birigay “Taller de lactància virtual: Recurs comunitari d’acompanyament i ferramenta en la distància imprescindible en la xarxa de suports presencials”. Dos treballs que van ser lloats per les persones que van assistir a la defensa.

El dissabte es va celebrar la Trobada de tallers i grups de suport, un espai enriquidor per a compartir idees i recursos entre els grups assistents que va reunir a prop de 100 persones. Es va desenvolupar com els Tallers de tallers que organitzem en Amamanta, Marian Bosch va obrir la trobada amb un especial Ací i ara, seguit amb la intervenció d’una xicoteta representació dels assistents.

En la Mesa de la IHAN, van convidar a Ana Vicente que va oferir una ponència sobre la “Importància del treball conjunt professionals-mares per al suport continuat a la lactància materna”, una comunicació en la qual mostrava el grup de mares com a recurs comunitari a la lactància, treballant al costat dels professionals amb els quals compartim tallers, voluntariat, xarrades o comissions de lactància.

El Congrés va finalitzar amb el lliurament de premis. Amamanta va atorgar un premi econòmic al millor pòster sobre tallers de lactància, que va concedir a la Comissió de Lactància de la Gerència Atenció Primària de Tenerife pel seu treball “‘Teixint la xarxa que volem’: coordinació de tallers de lactància i grups de suport a l’illa Tenerife”. Al seu torn va rebre un premi de FEDALMA al millor pòster sobre grups de suport, al pòster presentat “Taller de lactància virtual: Recurs comunitari d’acompanyament i ferramenta en la distància imprescindible en la xarxa de suports presencials”.

Este congrés no podia haver sigut més nutritiu i satisfactori per tot el que Amamanta ha representat i s’emporta, quant a aprenentatge i coneixements -rebuts i aportats-, premis, felicitacions, i la possibilitat de poder compartir esforç, il·lusió i ganes de treballar al costat de grans professionals sanitaris amics i amigues, que treballen com nosaltres per la protecció, promoció i suport a la lactància materna. Pròxima cita… SEVILLA 2026!!!