Premi atorgat per Amamanta al pòster “Aprofundint en l’ASSESSORIA de LACTÀNCIA MATERNA, PROPOSTES D’ACTUACIÓ”

Amamanta va ser present en l’XI Congrés Nacional de Lactància organitzat per la IHAN a Pamplona.

Participàrem també en el lliurament de premis, us presentem el pòster premiat per Amamanta en la categoria de Tallers de lactància.

Lucía Zamora, una de les seues autores, ens conta més sobre aquest treball i l’equip de matrones que l’ha dut a terme.

Les autores del pòster som una representació de les matrones de l’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) Dreta de Barcelona. Perquè us feu una idea, Barcelona ciutat es divideix en 4 sectors (Esquerra, Dreta, Litoral i Muntanya), és a dir que atenem 1/4 de les dones de Barcelona. Estem repartides en 3 centres (CAP Pare Claret on estem Teresa Gonzalo, Elena Jara, Judith Pequeño, Martina Vilarrasa, Nerea Lapausa, Cristina Vaquero i jo; CAP Roger de Flor on està Berta Bueno i CAP Sagrera on està Sandra Gallego).

A més de les autores hi ha altres companyes, som un equip gran però que continua sent insuficient per a l’àrea que atenem. A més d’extensa, és una àrea geogràficament complicada, i això és un inconvenient perquè algunes dones tarden quasi una hora per a arribar a veure’ns. En general som un equip molt format i motivat amb l’atenció a la lactància. Moltes de nosaltres hem tingut lactàncies prolongades, algunes fàcils i altres amb inicis difícils, algunes estan donant el pit actualment, amb lactància gemel·lar o en tàndem, i altres més joves sense fills però amb molta implicació.

Aquest és el pòster premiat, que ens ha agradat molt per l’enfocament d’acompanyament que proposa, des de l’escolta, l’apoderament i el suport del grup d’iguals.

Com va sorgir la idea d’aquest treball?

Lucía ens conta que des de l’any 2015, l’equip d’ASSIR Dreta venia reivindicant poder fer tallers exclusius de lactància. Ja es realitzaven grups de suport en el postpart en el qual es tractaven diferents temes, la lactància entre ells, però com una aspecte més. La manera d’atendre específicament la lactància era sol en consulta individual.

Amb la pandèmia van constatar l’augment de les dificultats en les mares lactants i això els va ajudar a pressionar per a millorar l’acompanyament. Per fi, al novembre de 2021 van aconseguir tindre una consulta específica de lactància amb 2 referents, Lucía Zamora i Berta Bueno. També van poder iniciar un grup de suport a la lactància setmanal, que de moment continua sent en línia, en previsió que en breu passe a ser presencial, i fins i tot a l’aire lliure en algun parc de la ciutat.

IMPORTÀNCIA DE L’ENTORN EN LA LACTÀNCIA MATERNA

La LM és alguna cosa més que una pràcticaue una pràctica. Involucra aspectes biològics, corporals, cognitius, pràctics, psicoemocionals, espirituals, familiars i socioculturals. En les consultes i grups de suport no sempre s’aborda la complexa i al mateix temps senzilla i meravellosa individualitat de cadascuna d’aqueixes mares que està en continu procés d’adaptació als seus propis canvis corporals i emocionals, i als del seu bebé, així com en contínua interacció amb el medi. Qui millor coneix el punt en què es troba, les necessitats i possibles vies de solució és ella mateixa, encara que no s’ho acabe de creure o fins i tot ho dubten els professionals que l’acompanyen.

Un dels assoliments que hem aconseguit amb la iniciativa és que una dona que consulta per un problema de lactància siga considerada una urgència perquè l’atenguen aqueix mateix dia. I estem desenvolupant un pla de formació continuada amb l’equip, per a continuar millorant i aprenent.

A més fan sempre visita domiciliària d’una hora després d’un alta precoç. La nostra intenció és aconseguir que després de l’alta del part es faça sempre una visita als 2-3 dies, fins i tot en els casos que l’alta no siga precoç, per a detectar a temps els problemes de lactància que puguen sorgir en l’inici.

Lucía estigué treballant entre 2010 i 2015 en l’ASSIR Esquerra on van posar en marxa un programa específic d’atenció a l’embaràs adolescent. Un dels objectius va ser millorar les taxes de lactància materna en les mamàs adolescents mitjançant tallers i suport específic. Van introduir el suport a través de xarxes socials, que en aquells dies no s’utilitzava en sanitat. Els resultats van ser molt positius, van ser publicats en 2016 en la revista de la federació de matrones: https://www.federacion-matronas.org/wp-content/uploads/2018/01/original-inicio-y-continuidad-lm.pdf

Lucía Zamora recollint el premi de mans d’Esther Coronado, presidenta d’Amamanta